Grebys

- historier om personer, familier, slægter og steder

Forside Personer Familier Slægter Steder Kilder Om Grebys


Slægtshistorier og stamtavler

Mange mennesker travlt i hverdagen og i de yngre år er der sandsynligvis ikke tid til at beskæftige sig med ens egen forhistorie. På et eller andet tidspunkt bliver de fleste mennesker interesseret i deres slægtshistorier og stamtavler. Interessen kan vækkes af familiehistorier, dødsfald eller fået tid til at tænke tilbage.

I dag frembringes så megen viden og data som aldrig før. Det er nemt at tage foto elektronisk og videregive på Internettet i løbet af kort tid. Til gengæld forsvinder mange kilder, så som foto, dokumenter og breve. Mange materialer har en begrænset levetid. For at sikre viden for efterkommere kan det være en god idé at gøre det elektronisk - f.eks. via en hjemmeside og samtidig sikre at der er sikkerhedskopier af data. Desuden er det muligt for at flere kan dele materialet.

I takt med den stigende grad af digitalisering bliver det nemmere at dyrke slægtsforskning. F.eks. fandt jeg frem til en hjemmeside om min mors slægt. Det skete ved at jeg søgte på Google på "grebys syberg". Her var resultatet ét link til en hjemmeside, som er lavet en amerikaner Dale Langkilde, som er meget interesseret i slægtsforskning. På Internettet findes en lang række nyttige databaser, som kan anvendes til at finde frem til ens slægtninge

Der er mange fejlkilder, man skal være opmærksom på:

  • Forskelle i stavemåder - ikke mindst, når der er udenlandske navne involveret. F.eks. Syberg, Sieberg, Syburg.
  • Datoer kan være angivet forskelligt i forskellige kilder.
  • Hjemmesider kan pludselig være nede i længere tid.

Ethvert menneske har sin egen historien og fortjener at blive husket for eftertiden. Der er naturligvis stor forskel på, hvad hver enkelt har foretaget sig. Nogle er berømte for det de har udrettet, andre har levet et mere stille og ubemærket. Dog har alle en historie, som er værd at huske på for eftertiden. Ikke mindst for dem som kendte vedkommende.

Mange mennesker ønsker at blive husket både mens de lever, men også efter døden. Dette kan bekræftes af de mange gravsteder, dagbøger og fotos. Der findes imidlertid mange fotos rundt omkring, hvor man ikke ved hvem personerne er.


Forfædre og efterkommere

Ethvert menneske har 2 forældre (far og mor), 4 bedste forældre, 8 oldeforældre, 16 tip-oldeforældre, 32 tiptip-oldeforældre og så videre. Det vil sige blot nogle få generationer tilbage har vi alle sammen en hel del forfædre. Jo flere generationer man går til, jo flere mennesker vil man således være i familie/slægt med.

Ligeledes kan der til hvert enkelt menneske være mange efterkommere. Ikke mindst da det for nogle få generationer siden var almindelig med mange børn. F.eks. kan der i mange tilfælde være ofte flere hundrede efterkommere af et enkelt ægtepar.


 

Michael Voel Jensen, Gilleleje, 20-04-2011

e-mail

Besøgstæller